Kun je volledig herstellen van een burn-out?

Volledig opgebrand zijn. Er is een leegte in jezelf die zo zwaar aanvoelt dat je wel kunt janken alleen al bij het idee van moeten werken. Het vaatje is zo leeg, dat bijtanken al teveel een 'doe woord' lijkt te zijn. Stapje voor stapje kom je toch weer een beetje tot herstel. Je pakt je werk weer langzaam op en voelt weer ruimte om af en toe lekker een flink stuk te wandelen of te sporten. En toch lijkt het nog steeds zo dat je vaker moe bent dan vóór je burn-out. Kun je volledig herstellen van een burn-out? Waar ligt een grote sleutel tot succes hierin? Wat houdt je tegen om dat laatste stuk herstel te realiseren?

 

De relatie met je lijf

In een maatschappij waarin we druk zijn bijna tot iets heiligs hebben gemaakt, kan gebrek aan energie hebben enorm vervelend zijn. Nou heb ik zelf het gevoel dat het erg gezond zou zijn als we gemiddeld genomen iets minder zouden moeten en wat meer tijd namen om niks te doen, maar het is wel fijn om energie te voelen voor de dingen waar je echt blij van wordt.

 

Een van de belangrijkste dingen in het herstel van een burn-out is het bekijken van de relatie met je lijf. Want juist door een verstoorde relatie met je lijf gaat het vaak mis. De signalen zijn er wel geweest, maar doordat je geen ruimte had om die te voelen kon je op een ongezonde manier over grenzen gaan. Je lijf is is je voertuig in dit aardse leven. Maar wat minstens net zo belangrijk is, is dat je lijf ook een klankbord is voor je gevoelens en emoties. Het is een prachtig en krachtig instrument dat informatie geeft over de stroming in je leven. Mits je er naar luistert natuurlijk.

 

Weer vriendjes worden

Wat mij erg heeft geholpen met het herstel van mijn burn-out is dat ik weer vriendjes ben gaan worden met mijn lijf. Ik voelde me in de steek gelaten door mijn lijf. Op een cruciaal moment in mijn leven kon ik fysiek even helemaal niks meer. Het was een openbaring voor me toen ik ging voelen dat het andersom ook zo was. Mijn lijf voelde zich in de steek gelaten door mij. Dat deed pijn; ik voelde me even enorm schuldig. Ik had mijn lijf uitgeput. Mijn goede vriend alleen maar opgebruikt in plaats van naar zijn signalen te luisteren. De liefdevolle signalen van mijn lijf waren helemaal aan mij voorbij gegaan. 

 

 

Vergeving

Vergeving heeft me hier heel veel in gebracht. Om tot een dieper inzicht te komen heb ik eerst mijn lijf vergeven voor zijn onvermogen om aan mijn eisen te voldoen. Dat voelt nu vreemd om op terug te kijken, maar het bracht me waar ik naartoe wilde. Het punt waar ik ging begrijpen dat er de andere kant op ook een beweging nodig was. Dit betekende dat ik mijn lijf mijn excuses heb aangeboden. Niet vanuit schuldgevoel, of in ieder geval zo min mogelijk vanuit schuldgevoel, maar vanuit liefde en begrip.

 

Ik had mijn lijf al zo vaak misbruikt. Mijn tempel was in veel gevallen niet meer dan een gebruiksvoorwerp geweest. En ik wilde mijn lijf laten weten dat ik hiervan heb geleerd. Ik heb geleerd van mijn burn-out, van het buitensporig veel sporten, van het overmatig XTC gebruik in mijn tienerjaren. Goede vrienden gaan niet zo met elkaar om. Ik wilde meer gaan geven aan mijn lijf. Weer vanuit vriendschap de dialoog aangaan en de wijsheid van mijn lijf omarmen. Daar ben ik mee aan de slag gegaan en ik voel me nu weer een team met mijn lijf. Heerlijk! 

 

Nóg een essentiële relatie herstellen

In het met vele mensen werken aan herstel van een burn-out (ook al tijdens mijn eerdere werkzaamheden als fysiotherapeut) merkte ik dat er naast de relatie met je lijf nóg een relatie is die vaak om aandacht vraagt. Het is je relatie met vermoeidheid. Door een langdurige en zeer beperkende vermoeidheid krijg je vaak een (onbewuste) koppeling tussen 'vermoeidheid' en 'ziek'. Je wilt zo graag meer energie, dat je soms bijna obsessief je vermoeidheid aan het monitoren bent. Burn-out zie je als je 'ziekte' en vermoeidheid is een van de meest voelbare symptomen. Dus als je vermoeidheid maar helemaal over gaat dan ben je niet meer 'ziek'. Niet dus! Vermoeidheid is een prachtige staat van zijn die ruimte geeft aan allerlei essentiële processen. Het is dus handig om je relatie met vermoeidheid goed onder de loep te nemen. 

 

 

Hoe doe je dat dan?

Het is fijn om je eerst bewust te worden van overtuigingen die je over vermoeidheid hebt. Die kunnen soms zo onbewust zijn, dat je er (nog) geen woorden aan kan geven. Voelen wat afstemmen op het concept vermoeidheid met je doet kan een prettige stap zijn. Vervolgens kan het erg helpen om vanuit begrip deze overtuigingen of gevoelens ruimte te geven. Gezien jouw ervaringen met vermoeidheid is het erg begrijpelijk dat je beperkende overtuigingen hebt ontwikkeld.

 

Vanuit dit begrip kun je kijken hoe je deze overtuigingen kunt transformeren. Misschien is één van deze overtuigingen wel dat vermoeidheid voor problemen zorgt. Misschien heb je de ervaring dat voordat je burn-out erkend werd je werkgever aan je trok om toch te gaan werken. Of je kinderen klaagden dat je bepaalde dingen niet meer deed. In dit geval kun je kijken of je ruimte hebt om te gaan zien dat niet je vermoeidheid voor problemen zorgde, maar het onvermogen hier mee om te gaan. Dit is geen 'schuldig maken' van jou, je werkgever of je kinderen, maar een manier om te gaan zien waar er geleerd kan worden van de situatie.

 

Je lijf als hulpmiddel op de weg naar meer liefde

Dit zijn slechts twee voorbeelden die ik zelf heb doorleefd en vaak heb gezien bij anderen. Ik vind deze twee voorbeelden erg belangrijk omdat ze zo toepasbaar zijn op ontzettend veel andere fysieke uitingen van een beperking in energetische stroming (dat wat vaak gezien wordt als ziekte). De relatie met je lijf verbeteren én met dat wat je lijf je laat voelen, in dit geval vermoeidheid, is een ontzettend fijne manier om naar een gezonder en gelukkiger leven te bewegen.

 

Heb je lijf lief. Het is de fysieke manifestatie van jouw Zijn. Het is ongekend wijs, ongekend eerlijk en onvoorwaardelijk liefdevol naar jou. Het brengt je lessen die soms heel erg pittig zijn, maar altijd in jouw hoogste belang. Omarm deze vriend in liefde, en liefde is wat je terug krijgt. Altijd. 

 

Pim Smit -