Hoe kun je vanuit liefde meer jezelf zijn?

Wie ben jij eigenlijk? Best een lastige vraag. Mensen antwoorden vaak met zaken als hun geslacht, beroep of leeftijd. Maar ook als je antwoord met iets als 'ik ben een vriendelijke man', wat zeg je dan eigenlijk? Ben je vriendelijker dan de gemiddelde man? Vind je jezelf vriendelijk, of vinden anderen dat? Jezelf omschrijven is nog niet zo eenvoudig. En als dat niet eenvoudig is, dan is het misschien ook wel begrijpelijk dat veel mensen het regelmatig lastig vinden om zichzelf te zijn. Wat is dat nou eigenlijk, jezelf zijn? En hoe kun je op een nog fijnere manier jezelf zijn?  

 

Waarom is het moeilijk jezelf te zijn?

Één van de redenen waarom het moeilijk is om jezelf te zijn is om dat de enige constante factor in ons 'zijn' misschien wel het feit is dat we steeds veranderen. We zijn als volwassenen over het algemeen behoorlijk anders dan toen we kind of tiener waren. Maar zelfs op één enkele dag kunnen we onszelf al heel anders gedragen. Dan kunnen we dat toeschrijven aan humeur bijvoorbeeld, maar waar ligt die grens? Wanneer zijn het 'omstandigheden' en wanneer hoort het misschien bij je persoonlijkheid? En hoe vaak moet je bepaald gedrag vertonen voordat je kan zeggen dat dit 'typisch jou' is? Lastige dingen.

 

Vanuit een behoefte aan veiligheid houden we graag vast aan iets dat 'gewoon zo is'. We willen onszelf leren kennen, maar we willen ook graag iemand zijn. Als je weet wie je bent dan geeft je dat houvast. Je weet waar je jezelf op kan richten, je weet of je wel of niet graag naar een popconcert gaat, je weet in welke afdeling je graag zoekt in de boekhandel. Handig!  

 

Waarom kan jezelf zijn je ook remmen in je groei?

Het lastige van het kennen van jezelf vanuit een behoefte aan veiligheid is dat we onszelf daardoor ook behoorlijk kunnen remmen. We houden daardoor soms liever vast aan bepaalde eigenschappen van onszelf dan dat we ze transformeren. Daarbij komt ook nog kijken dat we het soms heel lastig vinden om te accepteren wat dit doet met onze omgeving. Stel, je zou nu één ding kunnen veranderen aan jezelf. Niet omdat je niet goed genoeg bent zoals je bent, maar omdat verandering erbij hoort en heel liefdevol kan zijn. Vraag je maar eens af wat je dan zou veranderen, maar vooral ook waarom dat niet gebeurt. Kan het zijn dat je je laat remmen door wat je omgeving vindt van je plotselinge verandering?

 

Zoals we onszelf behandelen, zo behandelen we anderen ook vaak. En dus komt het geregeld voor dat mensen het lastig vinden als mensen 'opeens' anders zijn. “Nou, zo vrolijk heb ik je nog nooit gezien. Heb je de loterij gewonnen of zo?” Misschien dat iemand dat op een heel liefdevolle manier kan zeggen. Maar soms lijkt het ook of mensen zeggen: “Ik vind het hartstikke spannend dat jij nu zo vrolijk bent, want dan word ik geconfronteerd met het feit dat ik mezelf helemaal niet zo vrolijk vind”. Bijvoorbeeld.  

 

Dus hoe kunnen we met z'n allen wat meer onszelf zijn?

Durf te veranderen. Durf verandering te zijn en te spelen met jouw kenmerken en eigenschappen. Voel of je je veiligheid kunt halen uit je hart, je centrum. De plek waar onvoorwaardelijke liefde te vinden is. Hoe dieper je daar in af kunt dalen, hoe minder behoefte aan veiligheid je zult hebben. Omdat onvoorwaardelijke liefde angsten op een heel mooie manier kan transformeren. Je kunt dit doen door je te verbinden met je fysieke hart, of door je te richten op je ademhaling en de stroming in jouw zijn die steeds langs en door je hart gaat.

 

 

Durf het ook toe te laten dat anderen veranderen. Stimuleer ze in hun ontdekkingsreis door open te staan voor hun verandering. Ontvang het in liefde, niet vanuit oordeel. Op deze manier doen we het samen en dat is volgens mij uiteindelijk het aller fijnst.  

 

Maar wat is jezelf zijn nou eigenlijk?

Daar kun je zoveel definities aan koppelen. Voor mij werkt deze behoorlijk goed: jezelf zijn is het leven van de meest pure versie van jouw unieke Zijn binnen de Eenheid. Je draagt jezelf in de grootst mogelijke eerlijkheid door het leven. Je kiest vanuit jezelf en leeft vanuit jouw waarden, zonder je af te sluiten voor meningen of andere input uit je omgeving.

 

Ook in het jezelf zijn komen de twee pijlers van bewustzijn, acceptatie en verlangen, weer heel sterk naar voren. Want we willen zo graag veranderen. We willen zo graag meer in onze kracht staan, aardiger zijn, sportiever zijn, een betere ouder zijn of een betere gesprekspartner zijn. Verlangens zijn zo mooi, zo goddelijk, maar waarom verlangen we zo naar een andere versie van ons huidige ik? Misschien zou hier acceptatie, naast verlangen de andere pijler van bewustzijn, wat meer aandacht mogen hebben. Heb jezelf lief zoals je bent. Houd van jou. Houd van de hele jou. En durf de veranderingen die horen bij steeds meer jezelf zijn vanuit liefde te omarmen. Misschien dat dit je daarbij kan helpen:

 

Van zo'n 7 miljard mensen, ben jij de aller, allerbeste versie van jou.  

 

- Pim - 

 

Terug naar HOME 

 

Terug naar BLOG overzicht