Wat is de kracht van veiligheid?

Het leven is soms echt wel even spannend. Er zijn maar weinig zekerheden en we houden ons toch graag ergens aan vast. Iets dat veiligheid biedt. Een omgeving, een relatie, een baan. Maar zeker ook overtuigingen bieden ons veiligheid. Denk maar eens aan de verschillende overtuigingen die er zijn over ons bestaan. Zijn we alleen maar een mens en is het fysieke de enige realiteit van ons bestaan? Of zijn we meer, een ziel die tijdelijk een verblijf heeft in een fysiek lichaam? Als je dit leest is het hoogstwaarschijnlijk dat het tweede meer bij je past. Toch kun je het allebei zien als overtuigingen die een veiligheid creëren van waaruit we een zo prettig mogelijk leven kunnen leiden. Is dat erg, dat we veiligheid creëren? Kan veiligheid onze groei ook in de weg staan? Hoe kunnen we op zo'n manier met veiligheid omgaan dat het ons het op de meest prettige manier dient?

 

Leven of overleven?

Even een tweetal definities. Omdat deze definities van belang zijn bij het verder uitpluizen van het thema veiligheid. Hier komen ze:

Overleven: vanuit een situatie die onveilig voelt stappen moeten zetten in de hoop op verbetering. 

Oké, dat was de eerste definitie. De tweede term kent eigenlijk (zoals zo vaak) vele definities, maar deze past even het meest bij de uitleg over veiligheid. 

Leven: vanuit een situatie die veilig voelt stappen of stapjes zetten buiten je veiligheid, om daarin uiteindelijk een nieuwe veiligheid te ontdekken. 

Hierin wordt meteen het belang van veiligheid duidelijk. Een bepaalde mate van veiligheid is essentieel om je leven daadwerkelijk als leven te ervaren en niet als overleven. 

 

Wat is de negatieve lading op veiligheid?

Veiligheid wordt soms als iets negatiefs gezien. Want het leven begint buiten je comfort zone, zo wordt gezegd. En veiligheid is nou niet bepaald avontuurlijk, volgens sommige mensen. Veiligheid is toch vooral suf en saai? Naar mijn mening; onzin! We ervaren allemaal op een verschillende manier veiligheid. Ook jezelf als avonturier zien is het creëren van een bepaalde veiligheid. Als dat is hoe iemand zichzelf definieert, dan biedt dat een bepaalde veiligheid aan die persoon. Net zoals iedere andere definitie van jezelf.

 

 

 

Dus veiligheid is eigenlijk hartstikke goed?

Nou ja, dat is weer doorslaan de andere kant op :) Veiligheid is een concept en een stuk gereedschap. Je kunt er iets mee. En je kunt het dus ook op verschillende manieren inzetten. Het kan je helpen om een fijn gevoel van leven te creëren. Door vanuit die veiligheid te ondernemen, te groeien, te gaan voor je verlangens. Die zeer waarschijnlijk regelmatig buiten je veiligheid liggen.

 

Maar veiligheid kan je ook remmen. Het niet buiten je veiligheid durven treden kan zorgen voor een hart dat zich deels sluit. Want in ieder mens zit een avonturier. In ieder mens zit een pionier. Het komt er alleen op verschillende manieren uit. Voor de één is het avontuurlijk om onvoorbereid een half jaar alleen te gaan reizen. Voor de ander is het avontuurlijk om níét meer het duurste zorgpakket te nemen van je verzekeraar en het geld dat overblijft te gebruiken om af en toe eens te gaan uit eten. Allebei vormen van leven, waarbij je buiten je veiligheid treedt om nieuwe stukken van jezelf te ontdekken. 

 

 

Hoe kunnen we elkaar helpen om meer te leven in plaats van te overleven?

Goeie vraag! ;) Maar eerst even het belang van dit proces. Van overleven naar leven geeft ruimte aan de liefde van het hart. Controle wordt dan iets waar minder behoefte aan ontstaat en we kunnen ons hoofd een meer bescheiden rol gaan geven in ons leven. Daardoor gaan we ons vrijer voelen, léven we meer en veel gelukkiger.

Oké, terug naar de vraag.

 

We kunnen elkaar helpen door ten eerste te accepteren dat veiligheid een prachtig concept is van waaruit groei naar minder bekende stukken kan ontstaan. Daarna is het fijn om te accepteren dat we op verschillende manieren aan veiligheid werken, en/of het op verschillende manieren ervaren. Verder kunnen we rekening houden met elkaar, door te beseffen dat jouw stelsel van overtuigingen waarmee je jouw veiligheid creëert, een behoorlijke trigger kan zijn voor een ander. Dat wilt wat mij betreft absoluut niet zeggen dat je je in moet houden in het delen van hoe jij het leven ziet. Maar je mag de ander wél zien in zijn of haar angst die mogelijk gegriggerd wordt. 

 

Een voorbeeld.

Stel, jij geloofd in buitenaards leven. Het is een belangrijk onderdeel van je leven voor jou, want je voelt je sterk verbonden met de energieën van een bepaalde planeet. Je zit in een proces van jezelf nóg meer laten zien, en deelt daarom jouw visie over buitenaards leven met een groep mensen waarvan je weet dat sommige van hen hier helemaal niks mee hebben. Je triggert een aantal van de mensen hiermee in hun angst en die mensen reageren erg fel op jou. Ze maken je zelfs belachelijk en lachen je uit. Wat nu?

 

Veel hangt af van de mate waarin jij gehecht bent aan jouw overtuigingen over buitenaards leven. Heb je weinig gehechtheid en ervaar je veel zelfliefde, dan zal de reactie van die mensen je waarschijnlijk niet zo heel veel doen. Fijn! Het zegt iets over waar je staat en dat is hartstikke mooi. Raakt het je wél stevig hoe deze mensen op een belangrijk deel van jou reageren, dan maak je het waarschijnlijk persoonlijk. Er zit gehechtheid van jou uit op jouw overtuigingen. Het is zó belangrijk, het moet wel waar zijn en iedereen die twijfelt, twijfelt eigenlijk een beetje aan jou. Neemt jou niet serieus, zo voelt het. 

 

In die situatie is het fijn om ook proberen te voelen dat jou iets moois wordt aangereikt. Je hebt de mogelijkheid om te groeien in jezelf. Kun je twijfelen zonder het verlies van vertrouwen in jezelf? Kun je voelen dat je jezelf zo sterk identificeert met iets waar jij in geloofd dat het je pijn doet als mensen dit niet geloven? Het is allemaal oké. Het is jouw huidige manier om veiligheid te creëren. Mooi! En dat geldt ook voor de ander. Die creëert veiligheid door jou uit te lachen, hoe rot dat ook is! 

 

Juist mensen die wat dieper met leven bezig zijn, hebben vaak de mogelijkheid om meer in de diepte te observeren wat er bij de ander gebeurt. Daar ligt een taak voor jou mooi mens, een uitdaging. Kun je zonder jouw emoties te blokkeren zien dat de ander eigenlijk heel bang is voor jouw visie op buitenaards leven omdat het misschien toch waar is? Kun je die angst erkennen en de ander daar werkelijk in zien? Dat zou heel mooi zijn, je geeft jullie beiden dan een prachtig cadeau. 

 

Waar sta jij nu?

Het is fijn om eens te kijken waar je staat. Wat geeft jou veiligheid? Wat zorgt bij jou voor een basis van waaruit je kunt en wilt leven? Ben je geneigd binnen je veiligheid te leven en misgun je jezelf daardoor een stuk levensgeluk misschien? Of is het 'doorbreken' van veiligheid zo belangrijk voor je dat je steeds maar achter het avontuur aanrent, waardoor je bijna niet meer gewoon 'bent', maar altijd vliegt? Zomaar wat vragen die je jezelf kunt stellen. Die je verder kunnen helpen. Laten we het steeds meer samen gaan creëren lieve mensen. 

Door onszelf te zien. 

Door onszelf te laten zien.

En in al die processen nog steeds óók zo goed als mogelijk de ander te zien. 

 

Laten we samen, vanuit liefde en eenheid, de pracht en kracht van het leven omarmen. In al haar diversiteit. 

 

– Pim –