Kun je vanuit zelfliefde je tarieven omlaag doen?

Geld is een belangrijk thema. Als je geld niet belangrijk vindt, kun je er eigenlijk al vanuit gaan dat je een thema met geld hebt uit te werken. Je betaalt hoogstwaarschijnlijk je eten, je onderdak en eventuele zorg met geld. Belangrijke dingen volgens mij, dus is geld belangrijk. Geld en waarde worden echter vaak door elkaar gehaald. Het kan hetzelfde zijn, maar het hoeft niet. Denk maar eens aan de waarde van een bepaalde fijne emotie. Is dat in geld uit te drukken?

 

Wat betekent geld voor mij?

Geld is voor mij ook een thema geweest. Ik ben opgegroeid met weinig geld en heb daar toch wat van mee gekregen. Het doorbreken van denken in tekorten is uitdagend geweest en soms komt dat nog even voorbij. Inmiddels vindt ik geld heerlijk. Ik houd ervan om het te hebben en om het uit te geven. Ontvangen is soms nog een uitdaging. Maar ook dat gaat in veel gevallen erg goed. Geld is mooi nu. Het is boodschappen doen bij de natuurwinkel. Wonen in het centrum van Amersfoort. Een oude VW camper kopen en opknappen. Leuke spullen voor mijn racefiets bestellen. Geld is vrijheid.  

 

Wat is het verschil tussen waarde en geld?

Dan nu even over waarde. Een misschien nog wel lastiger onderwerp. Want hoe bepaal je de waarde van iets? Geen idee. Maar waarde wordt vaak aangehaald als er bijvoorbeeld een prijs wordt bedacht voor een spiritueel consult. En dan gebeuren er soms grappige dingen. Ondanks dat er steeds meer mensen zijn die roepen dat 'tijd niet bestaat', vallen we dan opeens weer terug in een oud paradigma en meten we de prijs af aan de tijd. “Dat consult kost 40 euro voor een uur, en dat consult kost 90 euro voor een uur. Dus het tweede is het duurst”. Vreemd.

 

Waarom? Nou, volgens mij koop je namelijk helemaal geen tijd. Je koopt een (mogelijk) effect of resultaat. Je wilt een blokkade transformeren bijvoorbeeld. En als dat bij het consult van 90 euro wél lukt en bij het consult van 40 euro niet, dan is het consult van 40 euro toch echt duurder.  

 

Iets heeft dus een bepaalde waarde, die meer bepaalt wordt door het effect dan door de tijd. Dat heb ik zelf jaren geleden ook al zo ervaren. Ik heb wel eens een consult gehad dat 50 euro kostte voor anderhalf uur en wel eens een consult dat 112 euro kostte voor één uur. Als ik aan het eerste consult terug denk, zou ik daar absoluut geen 50 euro meer voor over hebben. Terwijl de waarde van het consult van 112 euro ongelooflijk veel hoger is gebleken voor mij, dan dat relatief hoge bedrag van 112 euro. Het was een 'life changing moment', waar ik nu – jaren later – nog geregeld aan terug denk. 2000 euro komt aardig in de richting als ik bedenk wat ik daar aan waarde op zou willen plakken. Voor één uurtje ja :)

 

Hoe bepaal ik mijn tarieven?

Zelf heb ik ook veel gespeeld met de waarde en de prijs van mijn consulten en workshops. Dat had ook met mijn proces van dat moment te maken. Ik voelde en vond dat ik mezelf meer op waarde moest schatten en deed mijn prijzen omhoog. Ik voelde en vond dat ik datgene wat ik ontvang van de mensen die bij mij in mij praktijk kwamen (wijsheid, plezier etc.) ook mee wilde nemen in mijn prijs en de tarieven gingen omlaag. Je leeft, je probeert, je leert. 

 

Waar sta ik nu hierin? Ik voel dat mede doordat ik heb gespeeld met dit thema, ik een andere kijk op het bepalen van tarieven heb gekregen. Want naar de waarde kijken van dat wat ik doe is vrij lastig. Eigenlijk krijg ik alleen maar hele positieve reacties terug over de dingen die ik doe. Sommige mensen hebben het als 'life changing' ervaren. Dat krijg ik nog steeds te horen, soms zelfs van mensen die jaren geleden zijn geweest. Moet die waarde dan mee worden genomen in de tarieven die ik hanteer?

 

Nee. Heel simpel. Want ik voel dat het mijn weg is om te prikken in overtuigen die mensen hebben over geld. Dat ik fantastisch mooie dingen mag gaan neerzetten en daar relatief lage prijzen voor vraag. Ik heb namelijk niks meer te 'halen' in mijn tarieven. Dat zal ik even uitleggen. Ik heb ontzettend veel zelfvertrouwen als het gaat om de kracht van dat wat ik in mijn werk doe. De waarde is groots te noemen en dat voel ik. Zo sterk, dat ik niet op zoek ben naar bevestiging daarin. Mensen hoeven mijn gevoel van waarde niet te bevestigen doordat ze bereid zijn hoge of hogere tarieven te betalen voor dat wat ik doe. 

 

Maar mis je dan geen overvloed als je lage tarieven vraagt?

En dan is er nog overvloed. Want menselijk logica zegt ons dat als we hogere prijzen vragen we meer geld te besteden hebben. En dan hebben we dus meer overvloed. Ja? Ik weet het niet. In mijn beleving is overvloed niet per se uit te drukken in de hoeveelheid geld die je te besteden hebt. De definitie van overvloed (abundance) die Bashar vaak deelt spreekt mij erg aan:

 

“the ability to do, what you need to do, when you need to do it.”

 

Prachtig. En voor mij iets dat ik heel sterk ervaar in mijn leven. Ik kan doen wat ik 'moet' doen of wat ik graag wil doen, op precies het juiste moment. En soms is daar creativiteit voor nodig of het transformeren van beperkende overtuigingen, maar dat vind ik juist leuk. Overvloed ervaar ik dus over het algemeen ten volle en is niet iets dat ik hoef te halen in mijn tarieven. 

 

 

Hoe bepaal ik dan mijn tarieven? Ik voel. Laat komen van binnenuit. En dat is het. Als het bedrag goed voelt, voelt het goed.

 

Ik hoop dat je hier wat uit hebt kunnen halen. En het totaal niet met me eens zijn is ook tof. Dan heb je er ook iets uit gehaald. Ieder zijn of haar weg. Het gaat niet om goed of fout. Dit klopt voor mij, voor waar ik nu sta in mijn leven. Ik ervaar zoveel zelfliefde dat ik mijn tarieven los kan koppelen van zelf waarde. Ik ervaar zoveel zelfliefde dat ik aan alles voel dat de dingen die ik wil manifesteren gaan lukken, zonder dat ik hoge tarieven hoef te vragen. Vanuit zelfliefde creëer ik dus de mogelijkheid om tarieven te kiezen die je laag zou kunnen noemen <3

 

Geld is mooi. De waarde van iets zien is mooi. En het op de juiste momenten bij elkaar voegen van geld en waarde maar vooral ook het op de juiste momenten uit elkaar trekken van geld en waarde kan veel positiefs toevoegen aan je leven. Durf daar maar eens een prijs op te zetten ;-)

 

– Pim –

 

Wil je lezen wat Lamané over geld te melden heeft? Lees dan haar channeling 'De waarde van Geld'. 

 

Wil je wekelijks een update over nieuwe blogs, artikelen, channelings en/of video's? Schrijf je dan in voor de From the Heart Newsletter op de HOME pagina.